Tusk: Je třeba se vrátit k normálnímu fungování Schengenu

02.03.2016
Euroskop, čtk

Obnovení účinných hraničních kontrol na schengenské hranici není snadné rozhodnutí, ale jiná možnost není. Po setkání s rakouským kancléřem Wernerem Faymannem to řekl předseda Evropské rady Donald Tusk.

„Návrat k uplatňování schengenských pravidel je jediný způsob, jak Schengen zachovat. Otázkou by tak nemělo být, zda to chceme udělat, ale jak to chceme udělat,“ uvedl Tusk.

Předseda Evropské rady do Vídně přijel nedlouho poté, co se pětice zemí (vedle Rakouska i Chorvatsko, Makedonie, Slovinsko a Srbsko) dohodla na posílení hraničních kontrol. Jejich rozhodnutí způsobilo, že se migranti začali hromadit v Řecku.

Podle Tuska je pochopitelné, že vzhledem k náporu imigrantů v Rakousku se zvyšuje frustrace. „Ale přesně v takové chvíli, jako je tato, musíme zachovat klid,“ řekl Tusk.

Předseda Evropské rady dodal, že unie by měla přistupovat koordinovaně nejen k ochraně vnější hranice EU, ale i k humanitárním důsledkům svého rozhodnutí. „Země, kterou musíme obzvlášť podpořit, je Řecko,“ poznamenal Tusk.

Od Turecka, odkud míří většina uprchlíků dál do Evropy, Tusk očekává intenzivnější spolupráci. „O tom budu jednat během návštěvy Turecka ve čtvrtek a v pátek,“ řekl Tusk.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek