Komise má údajně plán na rušení vnitřních hraničních kontrol

04.03.2016
Euroskop, čtk

Evropská komise vypracovala plán na odstraňování hraničních kontrol, které uvnitř Evropské unie znovu zavedly mnohé státy v reakci na uprchlickou krizi, píše agentura DPA.

Harmonogram má v pátek představit komisař pro migraci a vnitřní záležitosti Dimitris Avramopulos. Komise varuje mimo jiné před ekonomickými důsledky uzavírání hranic.

Komise usiluje o odstranění obnovených kontrol na vnitřních unijních hranicích do konce roku. Požadavek obsahuje návrh plánu, který má k dispozici agentura DPA.

Nejpozději v listopadu má být podle dokumentu připravena k nasazení evropská hraniční a pobřežní stráž. Dokument také předpokládá, že Řecko bude při zajišťování své hranice s Tureckem, která je zároveň vnější hranicí EU, silněji podpořeno agenturou pro ochranu vnějších hranic EU Frontex. Evropská komise podle DPA informace nechtěla potvrdit.

Komise údajně odhaduje náklady až 18 miliard eur na vnitřní kontroly

Komise v dokumentu podle DPA rovněž znovu poukazuje na odhady možných nákladů znovuzavedení kontrol na vnitřních hranicích schengenského prostoru. Dodatečnou zátěž pro evropskou ekonomiku odhaduje až na 18 miliard eur (zhruba 487 miliard Kč) ročně.

Nejsilněji by hraniční kontroly podle odhadů zasáhly silniční nákladní dopravu. V kolonách by prý uvízly nejen nákladní automobily, ale také mnozí zaměstnanci, kteří denně dojíždí do zaměstnání přes hranice uvnitř EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek