Velitel mise NATO v Egejském moři chce rozšířit její působení

18.03.2016
Euroskop, čtk

Nasazení plavidel NATO k monitorování aktivit pašeráků v Egejském moři zatím nevedlo ke zmírnění proudu uprchlíků z Turecka do Řecka, informovala o tom agentura DPA. Podle velitele mise Jörga Kleina je potřeba působení plavidel aliance rozšířit na větší oblast mezi Tureckem a Řeckem, neboť pašeráci lodí jsou logisticky zdatní a lodím NATO se dobře vyhýbají.

„Pašeráci jsou velmi flexibilní,“ tvrdí Klein, podle něhož jim k tomu pomáhají i sociální sítě. A dodává, že by se lodě aliance měly soustředit i na další oblasti.

Klein řekl, že 20 až 40 pašeráckých člunů každý den hledá alternativní cesty z tureckého pobřeží na řecké ostrovy, kam převáží uprchlíky, kteří touží po životě v Evropě. Podle německého velitele se jim to daří, protože mise NATO čítá jen sedm lodí, které se zatím zaměřují na oblast kolem ostrova Lesbos.

Mise funkční až komplikacích

Od minulého pondělí příliv migrantů z Turecka na řecké ostrovy nijak neklesl. Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) připlulo do Řecka během prvního týdne mise NATO 9515 uprchlíků, což je o pět více než v týdnu předtím.

NATO vyslalo svou flotilu do oblasti v polovině února, aby tam hlídkovala a shromažďovala informace. Záhy se ale objevily operační problémy ohledně jejího vstupu do výsostných vod Turecka a Řecka. Posléze strany došly k dohodě, takže mise je plně funkční od 7. března.

Uprchlíci se začali hromadit v Řecku

Od začátku tohoto roku připlulo do Řecka z Turecka již 144.000 uprchlíků, zhruba polovinu z nich tvořili Syřané. Většina z nich až do nedávna pokračovala dál do západní Evropy.

Po uzavření hranic na takzvané balkánské cestě se ale uprchlíci začali v Řecku hromadit, nyní jich tam je už na 45.000. Z toho asi 12.000 se jich tísní u makedonských hranic u tábora Idomeni.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek