Sobotka: Po balkánské cestě musíme uzavřít i italskou

21.03.2016
Euroskop, čtk

Po uzavření takzvané balkánské cesty bude třeba podle premiéra Bohuslava Sobotky uzavírat i nové trasy, které si převaděči uprchlíků jistě najdou. Podle předsedy vlády bude muset Evropská unie v budoucnu podobné dohody, jako uzavřela s Tureckem o vracení migrantů do země, uzavírat i se zeměmi severní Afriky. Dohoda s Ankarou začala platit v neděli.

Ještě od pátku do soboty dorazilo do Řecka z Turecka téměř 1500 uprchlíků. Od začátku roku to bylo přes 137.000 lidí, polovinu z nich tvořili Syřané. Všichni, kteří by v současnosti přišli do Řecka a budou tam zaregistrováni, nemají perspektivu pokračování do Evropy, a budou vráceni do Turecka. „Tohle je velmi silný signál, který Evropská unie vysílá k pašerákům lidí a jejich klientům. Říkáme: nemá žádný smysl, abyste pašerákům platili za to, že vás na člunu přepraví do Řecka,“ míní Sobotka.

Italská cesta je delší než řecká

Řecko bylo začátek takzvané balkánské cesty, která byla podle Sobotky pro cestu do Evropy nejefektivnější. Italská cesta je delší, i tu ale podle premiéra unie časem uzavře. „Budeme muset použít podobné metody, zastavovat lodě, (…) v případě potřeby by se tam měla přemístit operace NATO,“ řekl.

Unie ale podle Sobotky hlavně půjde stejnou cestou jako v případě dohody s Tureckem. „Jakmile v Libyi vznikne stabilnější vláda, budeme se s ní muset dohodnout na navracení uprchlíků. Stejně tak s dalšími zeměmi na severu Afriky, ze kterých budou chtít uprchlíci připlouvat do Itálie,“ řekl.

Peníze jdou na péči o uprchlíky, říká Sobotka

V otázce debaty o příspěvku Turecku ve výši tří miliard eur je Sobotka přesvědčen o jeho přínosu. Na tři miliardy euro pro Turecko dá třetinu EU ze svého rozpočtu, dvě třetiny složí dohromady jednotlivé členské země.

Sobotka souhlasí s tím, že Turecko se snaží využít svou strategickou situaci, kdy Evropa není v dobré pozici, protože nemá silnou společnou ochranu vnější schengenské hranice. Peníze ale podle něj nejdou turecké vládě, jdou na školy či lékařskou péči pro syrské uprchlíky, kterých je v Turecku mnoho.

Sobotka: Efektivnější je zlepšit podmínky pro uprchlíky v Turecku

„Každý, kdo kritizuje pomoc, měl by si položit otázku, jaká je alternativa. Aby se ti lidé zvedli z Turecka a přišli do Evropy? Myslím, že mnohem lepší pro Evropu, i efektivnější, je zlepšit podmínky pro uprchlíky v Turecku, aby tam mohli čekat na okamžik, kdy skončí u nich doma válka, a budou se moci vrátit do Sýrie,“ řekl premiér Sobotka.

Byť Evropa není z politických a vojenských důvodů lídrem při vyjednávání o budoucnosti Sýrie, patří i Česko k zemím, jež se podle svých možností snaží problém uprchlíků řešit.

Sobotka připomněl pomoc lékařů v regionu i v ČR, kam jezdí syrské děti na operace, ale i příspěvky na zlepšení podmínek v uprchlických táborech nebo na provoz škol.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek