Rakouský prezident: Dohoda o migraci má 35procentní šanci

21.03.2016
Euroskop, čtk

Šance, že dohoda Evropské unie a Turecka o vracení migrantů uspěje a zastaví proud uprchlíků mířících do Evropy, je poměrně malá, jen zhruba 35procentní až 50procentní, v rozhovoru pro vydání nedělníku Presse am Sonntag to řekl rakouský prezident Heinz Fischer.

V rozhovoru zároveň odmítl kritiku německé kancléřky Angely Merkelové, která se nesouhlasně vyjádřila o rakouských kvótách na počet přijímaných žadatelů o azyl. Rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová v pořadu televize ORF Pressestunde vyzvala k uzavření všech alternativních uprchlických tras přes Balkán.

Fischer odmítá názor Merkelové na rakouský postoj

Podle rakouského prezidenta hodnocení Merkelové při odmítání rakouských kvót „není logické“. Fischer nepovažuje za správné, že Merkelová důrazem na dohodu s Tureckem vsadila co se týče řešení migrační krize jen na jednu kartu. „Ona doufá… Ale když bude něco fungovat jen s pravděpodobností 35 nebo 50 procent, pak na tom nemůžu s odpovědností stavět něco, na čem závisí osud tisíců lidí,“ řekl prezident.

Fischer prý krok rakouské vlády, která v únoru rozhodla, že země přijme za rok nanejvýš 37.500 žadatelů o azyl, v zásadě podporuje. Stále se prý ale nemůže zbavit pocitu stísněnosti, když myslí na tisíce lidí, kteří utíkají před válkou a mají podle mezinárodních pravidel právo na ochranu.

Přesto jsou nyní podle Fischera nutná určitá pravidla, protože jinak by Rakousko mohlo mít kvůli obrovským masám uprchlíků vážné problémy.

Miklová-Leitnerová: 1,1 milionů lidí může jít přes Bulharsko

Vídeň nyní podle agentury DPA tlačí na uzavření všech možných uprchlických tras přes Balkán. Po uzavření dosavadní trasy přes bývalou Jugoslávii a po dohodě s Tureckem nyní podle ministryně vnitra Miklové-Leitnerové existuje potenciál na 1,1 milionu lidí, kteří by se mohli vydat po alternativní trase přes Bulharsko.

Ministryně se zároveň vyjádřila skepticky ohledně vyhlídek na úspěch dohody mezi EUa Tureckem. Tato dohoda problém neřeší, řekla ministryně. Už nyní je podle ní patrné, že uprchlíci se po uzavření řecko-makedonské hranice vydávají do Bulharska. Předzvěstí je podle ní sílící aktivita převáděčů směrem do Bulharska.

Miklová-Leitnerová zopakovala svůj názor, že Evropa se musí stát „pevností“ a ta se nyní právě začíná budovat.

Seehofer: Německá vláda změnila uprchlickou politiku

Bavorský premiér Horst Seehofer ale v rozhovoru pro nedělník Bild am Sonntag řekl, že německá vláda svou uprchlickou politiku zcela změnila, „i když to nepřiznává“.

„Jsme svědky plíživého opouštění kultury bezpodmínečného vítání. Navzdory obrázkům z řecko-makedonské hranice dnes žádný německý politik neřekne: ‚Hranice jsou otevřené, vpusťte do Německa každého‘,“ dodal Seehofer, jehož Křesťanskosociální unie (CSU) prosazuje stanovení stropu přijímání uprchlíků v Německu na 200.000 ročně.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek