Evakuaci tábora Idomeni narušily fámy

29.03.2016
Euroskop, čtk

Nové napětí v evakuovaném uprchlickém tábořišti Idomeni na řecko-makedonské hranici a nový pohyb migrantů o víkendu podle agentury AFP vyvolaly fámy, podle kterých se hranice mezi Řeckem a Makedonií brzy opět otevře. Hrozí střety mezi bezpečnostními silami a běženci, z nichž někteří si podle jiných migrantů chtějí cestu do Makedonie prorazit.

Řecké úřady začaly v minulých dnech odvážet více jak 11.000 lidí, které na jejich cestě do Evropy v Idomeni nedávno zablokovalo náhlé uzavření hranice. Z provizorního tábořiště je autobusy postupně přemísťují do vybavených uprchlických středisek v řeckém vnitrozemí.

V neděli ale do tábora naopak přišly stovky nových migrantů. Mnoho přistěhovalců se také vydalo přes pole k nedalekému hraničnímu přechodu poté, co se objevily fámy, že kolem poledne členové nevládních organizací a novináři přinutí makedonské úřady hranici opět otevřít.

V polovině dne se podle AFP na 250 přistěhovalců všech věkových kategorií shromáždilo na kolejích železniční tratě u hraničního plotu, kde za zpěvu a vykřikování hesel poklidně demonstrovali. Na místě zaujalo pozice na 50 řeckých policistů s ochrannými štíty.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek