V Německu prý žije 470 nebezpečných islamistů

30.03.2016
Euroskop, čtk

Už jedenáct teroristických útoků zmařily od roku 2001 v Německu tajné služby a policie. S odvoláním na předsedu Spolkového kriminálního úřadu (BKA) Holgera Müncha o tom v úterý informovala agentura DPA. V Německu podle něj žije asi 470 nebezpečných islamistů připravených spáchat teroristický čin a jejich počet roste.

„Můžeme i na příkladech z minulosti vidět, že islamismus je přítomný i tady,“ uvedl Münch, podle nějž není to, že k žádnému velkému atentátu v Německu v posledních letech nedošlo jen otázkou štěstí, „ale i dobré spolupráce bezpečnostních složek“.

Evropa a tedy i Německo jsou podle Müncha cílem islamistického terorismu. V současnosti však prý nemá žádné konkrétní informace o tom, že by Německu bezprostředně hrozil teroristický útok. „Zůstáváme ale ostražití,“ řekl.


Německo je tranzitní zemí

BKA podle svého šéfa průběžně prověřuje možné napojení atentátníků z Bruselu a Paříže na islamisty žijící v Německu. V pátek policisté v Giessenu a Düsseldorfu zadrželi dva podezřelé muže, u kterých se však spojitost s teroristy zjistit nepodařilo. Německo slouží hlavně jako tranzitní země, uvedl Münch.

Před časem Spolkový úřad pro ochranu ústavy (BfV), který v Německu vykonává funkci kontrarozvědky, informoval, že v zemi žije zhruba 1100 radikálních islamistů schopných použít násilí. Asi 470 z nich je podle Müncha skutečně nebezpečných. „A jejich počet se v posledních letech zvýšil,“ dodal.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek