EU a západní Balkán by měly jednat o migraci, navrhuje V4

01.04.2016
Euroskop, čtk

Takzvaná visegrádská skupina (V4) navrhuje jednání na vrcholné úrovni mezi zeměmi západního Balkánu a EU kvůli migraci, v Albánii to řekl český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Šéf české diplomacie se zúčastnil jednání ministrů zahraničí zemí západního Balkánu za přítomnosti eurokomisaře Johannese Hahna. Česko do konce června visegrádské skupině předsedá.

„Navrhl jsem, aby se připravila setkání a jednání na vysoké úrovni mezi EUa západním Balkánem o migraci,“ uvedl Zaorálek na tiskové konferenci se svým albánským protějškem Ditmirem Bushatim. V4 podle něj usiluje o to, aby EUproblém migrace řešila i se zeměmi, odkud migranti přicházejí a přes které putují. Přes Balkán v uplynulém roce přišly do Evropy statisíce uprchlíků, kteří se přeplavili z Turecka.

Obava z přesunů migrantů přes Albánii

Evropská unie po složitých jednáních, jak s vlnou válečných uprchlíků a ekonomických migrantů naložit, uzavřela s Ankarou dohodu o vracení běženců z Řecka zpět do Turecka.

Jejím důsledkem by mělo být uzavření takzvané balkánské trasy pro nelegální migraci. V Evropě však panují obavy, že migranti se budou za pomoci pašeráckých gangů přesouvat novými cestami, například přes Albánii.

Albánci obavy nesdílí

Albánci prý silně vnímají, že lidé utíkají před válkou a nemohou ve své zemi zůstat.

Podle místních diplomatů pohled Albánců na uprchlíky tak zcela nesouzní s obavami, které panují ve zbytku Evropy. V Tiraně prý hrají roli zkušenosti s válečnými uprchlíky z Kosova, kterých do země v roce 1999 přišlo několik set tisíc.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek