Migrační krize: Středoevropští ministři chtějí činy

04.04.2016
Euroskop, čtk

Efektivní ochrana vnějších hranic Evropské unie, trvalé uzavření běženeckých cest a zahájení repatriací migrantů bez nároku na azyl jsou klíčové body, na kterých se ve Vídni shodli ministři obrany zemí Středoevropské obranné spolupráce (CEDC).

Český ministr obrany Martin Stropnický po jednání uvedl, že se svými středoevropskými i balkánskými kolegy v této věci připraví pro nadcházející dubnové zasedání unijních ministrů obrany dopis se společnými postojem a návrhy.

Podle Stropnického je nutné připravit alternativu plánu A, kterým je spolupráce EU s Tureckem. Za důležitou považuje český ministr zejména ochranu makedonské hranice.

Je třeba uzavření balkánské trasy, shodli se ministři

„Situace jako v loňském roce se již nesmí podruhé opakovat,“ prohlásil na tiskové konferenci rakouský ministr obrany Hans Peter Doskozil. Společného jednání CEDC o uprchlické krizi se vedle Rakouska, Chorvatska, Slovinska, Maďarska, Česka a Slovenska zúčastnilo i Polsko, Srbsko, Makedonie a Černá Hora.

Podle Doskozila je nutné konečně přejít od akademických diskuzí k činům. S tím souhlasí i Stropnický. „Zatímco v EU se dlouho vedla spíše akademická debata, my neustále zdůrazňujeme, že hlavním nástrojem pro zvládnutí migrační vlny je efektivní ochrana vnějších hranic Schengenu. Dnes jsme se všichni shodli, že uzavření balkánské trasy a vracení uprchlíků do zemí původu jsou zásadní prvky zvládnutí migrační krize,“ uvedl.

Frontex potřebuje podpůrné sbory, tvrdí Doskozil

Doskozil na tiskové konferenci také řekl, že agentura Evropské unie pro ochranu vnějších hranic Frontex je přetížená. Podle něj není možné čekat, až bude mít agentura dostatek pracovníků. Proto navrhuje připravit podpůrné sbory, které by bylo možné rychle aktivovat tehdy, když některý stát bude čelit problémům s migrací.

„Je to kombinace civilní, policejní a vojenské mise, která by mohla být nasazena, pokud to bude nutné,“ dodal Doskozil.

Ministři nyní připraví do 12. dubna dopis pro šéfku diplomacie Evropské unie Federicu Mogheriniovou se společnými postoji a návrhy. Chtějí také, aby se o tomto tématu jednalo i na schůzce unijních ministrů obrany 18. dubna v Lucemburku.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek