Komise představí návrh na změny v azylových řízeních v EU


Euroskop, čtk, 6. 4. 2016

Evropská komise dnes nabídne svůj pohled na reformu způsobu, jakým se v osmadvacítce řeší žádosti o azyl. O potřebě změny takzvaného dublinského systému se hovoří v souvislosti s migrační krizí. Ve sdělení s názvem Reforma evropského azylového systému a posílení legálních cest do Evropy by měla navrhnout větší provázanost azylových systémů členských zemí a posílení role Evropského podpůrného úřadu pro otázky azylu (EASO).

Ve dvou variantách má být součástí materiálu také představa o přerozdělování žadatelů o azyl mezi členské země unie. Tedy věc, kterou Česko a další země ze střední a východní Evropy jednoznačně odmítají.

V nynějších dublinských pravidlech má žádost o azyl vyřizovat první země, ve které žadatel vstoupil na půdu EU. Vede to k nadměrné zátěži „okrajových“ států unie, což je v nynější situaci patrné především v Řecku, které nápor migrantů v minulých měsících zjevně nezvládalo.

Korekční mechanismus nebo systematický přesun žadatelů

Cílem komise je konzistentnější přístup k azylové proceduře mezi členskými státy unie tak, aby byl omezen „faktor přitažlivosti“ některých zemí, kdy je nyní jasným cílem naprosté většiny žadatelů o azyl dostat se do Německa či Švédska.

V otázce „sdílení zátěže“, tedy přerozdělování žadatelů o azyl, nabídne komise dvě varianty, vyplývá z materiálů, které má k dispozici ČTK. První z nich předpokládá zachování stávajícího systému se zakotvením „korekčního mechanismu“, tedy povinným přerozdělováním podle kvót v případě „masového přílivu (migrantů) do jedné členské země“.

Druhá varianta předpokládá plné nahrazení stávajících pravidel „systematickým přesunem žadatelů o azyl založeným na distribučním klíči“. Ten by byl – podobně jako kvóty – založen na velikosti členských zemí, výkonu jejich ekonomiky a podobně.

Legislativní návrh by mohl být již v dubnu

Sdělení komise s názvem Reforma evropského azylového systému a posílení legálních cest do Evropy by měli novinářům představit první místopředseda komise Frans Timmermans a eurokomisař pro migraci, vnitřní věci a občanství Dimitris Avramopulos. Nepůjde ale ještě přímo o návrh reformy.

Mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas v úterý novinářům řekl, že materiál, který komise představí ve středu, by měl ozřejmit, jak exekutiva EU o věci přemýšlí a jaké možnosti reformy dublinského systému zvažuje. „Budete mít šanci vidět směr, kterým by se měla reforma ubírat,“ podotkl. Komise už o tématu orientačně diskutovala v polovině března.

Schinas zatím nechtěl odhadovat, kdy unijní exekutiva přijde s finálním právním textem reformy. Diplomaté ale předpokládají, že se tak stane ještě do konce měsíce poté, co středeční sdělení probere příští týden Evropský parlament a zřejmě také ministři vnitra členských zemí na mimořádném jednání 21. dubna.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek