Turecko přijme dalších asi 200 uprchlíků z Řecka

06.04.2016
Euroskop, čtk

Turecko má dnes přijmout dalších asi 200 migrantů z Řecka. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na vládu v Ankaře. V úterý se žádný přesun běženců do Turecka nekonal. Podle regionální guvernérky pro ostrovy v Egejském moři Christiany Kalogirosové je důvodem změna chování uprchlíků, kteří nyní skoro všichni žádají o azyl, což dříve většina z nich nedělala a pokračovala dál do Evropy.

Na základě dohody EU s Ankarou vrací od pondělka Řecko do Turecka migranty, kteří od 20. března připlouvají do Řecka z Turecka a nepožádají v zemi o azyl, nebo ho nedostanou. Za každého Syřana má EU přijmout přímo z Turecka syrského uprchlíka s nárokem na azyl.

V pondělí odpluly z řeckých ostrovů do Turecka první lodě s migranty, které Atény na základě dohody vrátily. Většina z nich pochází z Pákistánu a Afghánistánu, byli mezi nimi i dva Syřané, což v úterý potvrdil v tureckém parlamentu premiér Ahmet Davutoglu. Ten také oznámil, že v pondělí bylo v souladu s dohodou s EU do Německa posláno 78 Syřanů z Turecka.

Kritika OSN a protesty běženců

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) v úterý oznámil, že má pochybnosti o správnosti vrácení 13 uprchlíků do Turecka v pondělní skupině. „Obáváme se, že 13 osob většinou Afghánců chtělo požádat o azyl, ale registrace neproběhly včas,“ řekl agentuře AFP Philippe Leclerc zástupce UNHCR v Řecku. A dodal, že těchto 13 osob je obětí zmatku na řeckém ostrově Chios.

Na řeckém ostrově Lesbos dnes demonstrovalo několik desítek migrantů, kteří jsou tam drženi v táboře za ostnatým drátem. Běženci křičeli „Chceme svobodu!“, na jednom transparentu měli „Zabijte nás, jestli chcete.“ Podle UNHCR je v přeplněném táboře v Morii asi o 600 lidí více, než je jeho kapacita. Běženci mají omezenu svobodu pohybu po 20. březnu, kdy začala platit dohoda EU s Tureckem o vracení migrantů.

I přes zahájení vracení migrantů do Turecka pokračují běženci v cestách do Řecka. Za posledních 24 hodin připlulo na ostrovy v Egejském moři podle řeckého krizového štábu 225 nových uprchlíků. Předchozí den jich bylo na 340. Podle odhadu krizového štábu je nyní v Řecku na 52.000 uprchlíků.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek