Komise navrhla modernizaci kontrol na hranici EU

07.04.2016
Euroskop, čtk

Modernější postupy na vnějších hranicích EU a vyšší účinnost rychlejších kontrol si Evropská komise slibuje od změn stávajících pravidel, které ve středu členským zemím navrhla. Nový systém má pomoci členským státům unie vypořádat se s rostoucím počtem lidí, kteří hranice překračují. Skončit by tak mělo ruční razítkování pasů.

„Nové technologie pomohou organizovat tok cestujících přijíždějících na naše vnější hranice a zároveň přispějí k potírání nelegální migrace a zvýšení vnitřní bezpečnosti,“ řekl novinářům eurokomisař pro migraci a vnitro Dimitris Avramopulos.

Navrhovaný systém má podle něj dávat přehled o povolených krátkodobých pobytech, zvýší automatizaci kontrol, zlepší odhalování padělaných dokladů a případů zneužívání totožnosti. Vztahovat se má na všechny občany třetích zemí s povolením ke krátkodobému pobytu v schengenském prostoru, tedy maximálně 90 dní.

Budou evidovány i biometrické údaje

Systém bude evidovat jméno, druh cestovního dokladu, biometrické údaje a datum a místo vstupu a výstupu. V celém schengenském prostoru se tak zjednoduší překračování hranic pro ty, kdo cestují „v dobré víře“ a bude možné lépe odhalovat ty, kdo nedorželi povolenou dobu pobytu a osoby bez dokladů. V systému bude také zaznamenáváno odepření vstupu.

Systém má nahradit současné razítkování dokladů, které je zdlouhavé, neposkytuje o překračování hranic spolehlivé údaje a nedokáže odhalit osoby nedodržující dobu pobytu ani řešit ztrátu či odcizení cestovních dokladů, uvedla komise.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek