V Německu stíhají 13 členů IS podezřelých z válečných zločinů

12.04.2016
Euroskop, čtk

Němečtí kriminalisté v současnosti stíhají po celé zemi 13 osob, které podezřívají z válečných zločinů spáchaných v Iráku a Sýrii ve službách radikální organizace Islámský stát (IS). Informovala o tom v pondělí televizní a rozhlasová stanice Hessischer Rundfunk (HR). Úřady údajně dostaly v této souvislosti za poslední dva roky 2800 tipů.

Od roku 2014 vzrostl s počtem migrantů přicházejících do Německa z válečných oblastí Sýrie a Iráku také počet udání. Denně policie dostane prý 25 až 30 tipů na možné válečné zločince, kteří se v současnosti zdržují v Německu. „Na tak velký úkol nejsme připraveni,“ řekl HR jeden z vyšetřovatelů.

Ústředí pro potírání válečných zločinů (ZBKV) v Meckenheimu nedaleko západoněmeckého Bonnu získá podle HR v dohledné době personální posilu, která by měla pomoci především při prověřování relevance jednotlivých udání.

Často se z válečných zločinů obviňují vzájemně příslušníci různých etnických či náboženských skupin, uvedl HR. U některých oznámení doložených i svědeckými výpověďmi či fotografiemi na internetu ale vyšetřovatelé zahajují další vyšetřování.

Do Německa loni přišlo asi 1,1 milionu migrantů. Letos jich už dorazilo kolem 174.000, což je o dvě třetiny méně než v posledním čtvrtletí loňského roku. Podle Hanse-Georga Maassena, šéfa Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (BfV), který v Německu vykonává funkci kontrarozvědky, se mezi uprchlíky skrytě do Evropy dostali také členové IS.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek