V Libyi je podle italského generála milion potenciálních migrantů

14.04.2016
Euroskop, čtk

V Libyi je nejméně milion potenciálních migrantů. Prohlásil to ve středu v italském parlamentu generál Paolo Serra, který je vojenským poradcem zmocněnce OSN pro Libyi. Serra tento údaj podle agentury DPA vysvětlil mimo jiné snížením libyjské produkce ropy, kvůli níž přišlo mnoho lidí o práci, a snaží se tak hledat obživu v jiných zemích.

„Pomůžeme-li Libyi s renovací hospodářství a infrastruktury, můžeme tak snížit odchody tamních lidí do Evropy,“ apeloval Serra na členy italského parlamentu. Podle Serry k nárůstu počtu migrantů, kteří se vydávají přes Středozemní moře do Evropy, přispívá politický chaos v zemi, kde stále nemá moc pod kontrolou nedávno ustavená vláda národní jednoty pod vedením premiéra Fáize Sarrádže.

O zvýšené migraci středomořskou cestou do Evropy se hovoří několik týdnů. Italské úřady před dvěma týdny varovaly, že dohoda EU s Tureckem o vracení migrantů může zvýšit příliv syrských uprchlíků přes Libyi do Itálie. Podobné obavy vyvolává již několik týdnů také uzavření takzvané balkánské migrační trasy. Zatím ale nebyl zaznamenán zvýšený příliv Syřanů touto trasou, většina z uprchlíků na této cestě pochází ze subsaharské Afriky.

Od začátku roku připlulo podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) do Itálie ze severní Afriky téměř 20.000 migrantů, což je více než dvojnásobek ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Nejvíce migrantů připlouvajících touto trasou pochází z Nigérie (18 procent). Tři čtvrtiny z celkového počtu jsou muži.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek