Ministři zahraničí EU budou v Lucemburku jednat o migraci

18.04.2016
Euroskop, čtk

Vnější aspekty složité migrační problematiky budou jedním z bodů jednání ministrů zahraničí zemí Evropské unie v Lucemburku. Pravidelná schůzka, na které má Česko zastupovat ministr Lubomír Zaorálek, se bude zabývat i mimo jiné evropskou strategií pro oblast Sýrie a Iráku.

Diskuse se v Lucembursku povede také o Východním partnerství či o situaci v Libyi. Toto téma proberou ministři zahraničí u večeře společně se svými kolegy z ministerstev obrany.

Ministři budou debatovat o hnutí Islámský stát

S migrací souvisí také další z významných témat aktuální schůzky, tedy evropská regionální strategie pro Sýrii a Irák včetně otázky boje s teroristickou organizací Islámský stát (IS).

Unie patří mezi ty světové hráče, kteří přes snahu nalézt mírové řešení syrské občanské války a pomoc v tamní humanitární krizi, trvají také na pokračování boje proti IS. Právě tato organizace se hlásí k posledním útokům v evropských městech, včetně nedávného útoku v Bruselu.

EU vyjednává o zpětném přebírání imigrantů

EU ve snaze snížit vysoké počty příchozích především z Turecka ale uzavřela v březnu s touto zemí dohodu o vracení všech příchozích.

Také takzvaná balkánská migrační trasa – nyní fakticky uzavřená – prochází některými státy, které členy unie nejsou. Řada migrantů navíc pochází nejen z krizových oblastí Blízkého východu, ale také například z Afghánistánu, Pákistánu nebo z afrických zemí. Unie se proto snaží ve věci dosáhnout lepší spolupráce i s nimi, například při zpětném přebírání těch jejich občanů, kteří v EUazyl nezískali.

Otázky související s migrační vlnou probírají v posledních měsících nejčastěji ministři vnitra zemí unijní osmadvacítky.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek