Ministři vnitra EU budou jednat o reformě azylového systému

21.04.2016
Euroskop, čtk

Ministry vnitra zemí Evropské unie v Lucemburku čeká první diskuse o možnostech, jak změnit stávající systém azylového řízení v unii. Probírat ale budou i další aspekty nynější migrační krize, včetně například aktuálního fungování dohody, kterou v březnu osmadvacítka uzavřela s Tureckem.

Český mandát pro aktuální jednání schválila vláda počátkem týdne. Je z něj patrné, že Praha bude odmítat představu povinného přerozdělování migrantů podle kvót, kterou dlouhodobě považuje za nepřijatelnou.

Česko nebude zastupovat ministr vnitra Milan Chovanec, ale jeho náměstek. Ministr dal přednost mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny, která se má zabývat postupem policie při březnové návštěvě čínského prezidenta.

Návrh by měl být předložen do léta

Komise návrh na úpravu azylové politiky představila začátkem dubna. V mírnější úpravě by byl stávající dublinský systém doplněn o trvalý mechanismus, který by automaticky redistribucí žadatelů o azyl ulehčil zemím ve chvíli, kdy počty příchozích přesáhnou určitou hodnotu.

Druhou variantou by bylo nahrazení současného systému, kdy azylovou žádost řeší první země, ve které se uprchlík dostal na území EU. Místo toho by byli migranti rovnou přerozdělováni po všech zemích unie podle klíče založeného na velikosti, ekonomickém výkonu země, míře nezaměstnanosti a dalších kritériích. Návrhy také mimo jiné obsahují pojistky proti následnému pohybu žadatelů o azyl po území EU.

Novou podobu pravidel chce unijní exekutiva po projednání se členskými zeměmi a europarlamentem předložit do léta.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek