Země EU se shodly na pobřežní stráži

22.04.2016
Euroskop, čtk

Ministři vnitra zemí Evropské unie potvrdili shodu členských států osmadvacítky na podobě legislativy umožňující vznik a fungování budoucí společné evropské pobřežní a pohraniční stráže. novinářům to po schůzce v Lucemburku řekl nizozemský státní tajemník pro spravedlnost a migraci Klaas Dijkhoff.

O legislativě nyní musí nizozemské předsednictví unie vyjednávat s europarlamentem. Cílem je nalézt shodu na konečné podobě pravidel co nejrychleji tak, aby stráž mohla začít vznikat co nejdříve, ideálně už v létě.

Podle původního návrhu komise měla vzniknout rozšířením funkcí stávající agentury Frontex a k dispozici by měla mít nejméně 1500 důstojníků nabídnutých členskými zeměmi unie. Dijkhoff ale připomněl, že jednání o konečné podobě legislativy s europarlamentem teprve začínají. „Nemůžeme vám tak teď ještě přesně říci, jak bude pobřežní stráž vypadat,“ řekl.

Avramopulos: Členská země musí dát se zásahem souhlas

Společná pobřežní a pohraniční stráž EU, jejíž zřízení navrhla Evropská komise loni v prosinci, je součástí unijní odpovědi na migrační krizi. Měla by pomáhat členským zemím s ochranou vnější hranice Evropské unie. Původně se počítalo i s kontroverzním ustanovením o tom, že tato síla by mohla v určité členské zemi unie začít působit i bez jejího předchozího souhlasu. To se ale změnilo.

„To je důležité. Bude intervenovat vždy se souhlasem členské země. Státní suverenita nesmí být zpochybněna,“ řekl novinářům eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos. Institucí, která bude mít „vedoucí“ roli, bude podle něj v tomto ohledu Evropská komise, ovšem vždy prý ve spolupráci s členskými zeměmi unie.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek