Turecko plní podmínky dohody, říká premiér Davutoglu

25.04.2016
Euroskop, čtk

Turecko plní všechny podmínky nedávno uzavřené dohody s Evropskou unií o vracení migrantů, a slíbené zrušení vízové povinnosti pro Turky mířící do EU je proto „nezbytností“, bez níž dohoda nemůže dál fungovat, řekl po sobotním jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou turecký premiér Ahmet Davutoglu.

Merkelová naléhala na ustavení bezpečné zóny pro utečence na syrské straně hranice s Tureckem.
„Znovu jsem požadovala, aby tu byly zóny, kde se přísněji dohlíží na dodržování příměří a kde lze zaručit dostatečnou míru bezpečí,“ řekla k situaci na syrské straně hranic Merkelová.

Turecký premiér také hovořil o tureckém požadavku. „Otázka zrušení víz je pro Turecko naprosto zásadní,“ řekl na tiskové konferenci Davutoglu a doplnil, že bez splnění této podmínky ze strany Evropské unie není možné dohodu naplňovat.

Případy porušování práv se budou vždy řešit, tvrdí Merkelová

Návštěvu provázela velmi přísná bezpečnostní opatření, ale také ostrá kritika organizací na ochranu lidských práv. Těm se nelíbí, že evropští představitelé kvůli dohodě s Ankarou údajně přivírají oči nad porušováním lidských práv v Turecku a zpochybňují zákonnost vracení uprchlíků. Na tiskové konferenci se Merkelová snažila rozptýlit obavy, že se v Německu bude kvůli jisté závislosti na Turecku nyní potlačovat debata o lidských právech a svobodě tisku v této zemi. Podle ní to nehrozí a případy porušování práv se budou vždy řešit.

Předseda Evropské rady Donald Tusk řekl, že Turecko je nejlepším příkladem země, která o běžence dobře pečuje. K Merkelové se při krátké cestě na jihovýchod Turecka připojil kromě Tuska ještě místopředseda Evropské komise Frans Timmermans.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek