Čeští policisté odletěli do Řecka kvůli navracení migrantů

29.04.2016
Euroskop, čtk

29 českých policistů odletělo z vojenského letiště v pražských Kbelích na měsíční misi na řecký ostrov Lesbos, který je dlouhodobě zasažen migrační krizí. Na řeckém ostrově se zapojí do programu evropské pohraniční agentury Frontex. Měli by pomáhat při vracení a převozu migrantů do Turecka, uvedl to policejní prezident Tomáš Tuhý.

Podle Tuhého policisté odjíždějí na misi do Řecka po vzájemné dohodě obou států. „Česká republika dlouhodobě usiluje o to, aby byla podporou států, které řeší na jižní hranici vnějšího schengenského prostoru problém s migrační krizí,“ řekl Tuhý.

Tuhý: Čeští policisté ve Středomoří nebudou mít střelné zbraně

Policisté ve Středomoří budou podle Tuhého sloužit v civilu a nebudou u sebe mít střelné zbraně. Vybaveni budou třeba pouty, slzotvornými prostředky nebo teleskopickými obušky. Spolupracovat budou s ostatními policisty členských států EU. Zahraniční mise podle policejního prezidenta vyjde na několik milionů korun, na nákladech se bude podílet Česko i EU.

Řecký ostrov Lesbos leží na dohled od tureckého území. Před několika dny na ostrově bylo přes 4000 běženců. Kvůli uprchlické krizi na ostrově vznikl uprchlický tábor Moria, kde se v minulých dnech stalo několik incidentů. Nepokoje vypukly poté, co začaly návraty běženců do Turecka. Na ostrově funguje také tzv. hotspot, což je místo pro registraci uprchlíků po příchodu do Evropy.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek