Turecko dokončí zákony potřebné pro zrušení víz

29.04.2016
Euroskop, čtk

Turecko v pondělí dokončí úpravu zákonů, které jsou potřebné pro splnění kritérií EU pro zrušení vízové povinnosti, oznámil to ministr pro záležitosti Evropské unie Volkan Bozkir. Ministr očekává, že Evropská komise doporučí zrušení víz pro Turky cestující do Evropy ve své zprávě, která bude zveřejněna příští týden.

Unie za pomoc při zvládání migrační krize Ankaře slíbila mimo jiné obnovení zamrzlých přístupových rozhovorů, zrušení vízové povinnosti pro Turky do konce června a finanční pomoc při zvládání migrační krize.

V Turecku se nachází přes 2,5 milionů syrských uprchlíků

Turecko a Evropská unie uzavřely dohodu, která začala platit 20. března. Ankara se v ní zavázala přijmout zpět všechny migranty, kteří se z tureckého pobřeží dostanou na řecké ostrovy a nezískají posléze v Řecku azyl.

V Turecku je v současnosti přes 2,5 milionu syrských uprchlíků a řada z nich hledá způsob, jak se dostat za lepším životem do Evropy. Ačkoli počet lidí, kteří zkoušejí dostat se přes moře do Řecka, v posledních týdnech oproti lednu a únoru výrazně klesl, migranti tuto cestu stále využívají.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek