Maďarsko: Referendum o kvótách bude na podzim

04.05.2016
Euroskop, čtk

Maďarská vláda hodlá v září či na počátku října uspořádat referendum o unijních kvótách na migranty, proti kterým se kabinet Viktora Orbána postavil, uvedla to agentura Reuters s odvoláním na šéfa úřadu vlády. Jen o chvíli dříve maďarský nejvyšší soud vládě uspořádání takového referenda povolil.

Soud, na který se obrátily dvě menší opoziční strany, formálně schválil otázku, kterou chce vláda předložit v hlasování: „Chcete, aby Evropská unie nařizovala povinné přemístění osob bez maďarského občanství do Maďarska bez souhlasu maďarského parlamentu?“

Aby bylo referendum platné, musí se ho zúčastnit alespoň 50 procent voličů.

Opoziční liberálové se snaží ještě vládní plány na referendum o migraci zvrátit žalobou u ústavního soudu. Argumentují, že hlasování by posílilo xenofobii. Podle agentury AFP je však veto ústavních soudců málo pravděpodobné.

Komise: Jde o právně závazné rozhodnutí

Plán na přerozdělení migrantů na základě povinných kvót, schválený státy EU loni, považuje Budapešť za porušení své národní svrchovanosti a v prosinci podala na toto unijní rozhodnutí stížnost u Soudního dvora Evropské unie.

Evropská komise nicméně upozornila, že o přerozdělení migrantů se rozhodlo v rozhodovací proceduře, na níž se shodly všechny členské státy, a že jde o právně závazné rozhodnutí.

Maďarská vláda trvá na tom, že migrace je otázkou národní svrchovanosti. „Máme právo si vybrat, s kým chceme a nechceme žít,“ prohlásil Orbán.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek