Mobilní aplikace mají pomáhat migrantům při integraci

06.05.2016
Euroskop, čtk

Německo v úsilí o integraci stovek tisíc běženců, kteří do země v uplynulém roce dorazili, sází i na moderní technologii.

Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky (BAMF) ve spolupráci s Goetheovým institutem vyvinuli aplikaci Ankommen (příjezd), která má usnadnit orientaci v zemi a poskytnout i základní znalosti němčiny. Za tři měsíce jejího provozu už si ji stáhlo 135.000 uživatelů.

„Integrace uprchlíků je velká výzva pro nadcházející roky. Tato aplikace nám pomáhá k tomu, abychom se s tímto úkolem vypořádali,“ řekl ČTK ředitel BAMF Frank-Jürgen Weise. Aplikace podle něj poskytuje informace, které jsou pro uprchlíky v prvních měsících po příjezdu do Německa klíčové, zejména podrobnosti o fungování azylového procesu a o tom, jaká práva a povinnosti běženci mají.

Kromě informací o možnostech, jak žádat o azyl, zprostředkuje aplikace v reálném čase i nabídky vzdělávání a práce pro uprchlíky. „Tyto informace jsou v němčině, angličtině, francouzštině, arabštině a farsí, abychom mohli co nejlépe oslovit prakticky všechny uprchlíky, kteří přicházejí,“ uvedl Weise.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek