V Německu prověřovali 369 udání na výskyt teroristů mezi migranty

11.05.2016
Euroskop, čtk

Němečtí kriminalisté prověřovali už 369 udání na možný výskyt teroristů mezi uprchlíky přicházejícími do země. Formální vyšetřování zahájili ve 40 případech, informoval dnes list Osnabrücker Neue Zeitung (ONZ). Od počátku tohoto roku přitom počet udání výrazně vzrostl.

Podle Spolkového kriminálního úřadu (BKA) je riziko spáchání teroristického činu v Evropě i v Německu stále velmi vysoké. „Další atentáty islamistických teroristických buněk se nedají vyloučit,“ citoval německý list zprávu BKA. Poznatky o konkrétních plánech na teroristický útok ale prý úřad nemá.

Úřady neznají totožnost mnoha migrantů

Odborník Křesťanskodemokratické unie (CDU) na otázky vnitra a poslanec Wolfgang Bosbach varoval, že možnost, že se mezi uprchlíky ukrývají i teroristé, je třeba brát velmi vážně a to i vzhledem k atentátům v Paříži a Bruselu, které si vyžádaly celkem 162 obětí. Problémem podle něj je, že totožnost mnoha migrantů německé úřady vůbec neznají. V posledních měsících u sebe nemělo pas až 60 procent žadatelů o azyl, řekl Bosbach.

Poslankyně opoziční strany Levice Ulla Jelpkeová varovala před vyvoláváním paniky. „Možnost, že se mezi velkým množstvím uprchlíků nacházejí i někteří příznivci Islámského státu včetně vycvičených atentátníků, nesmí vést k tomu, že teď budeme všechny uprchlíky ze Sýrie a Iráku paušálně podezřívat z toho, že jsou teroristé,“ řekla.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek