Europoslanci schválili posílení Europolu

11.05.2016
Euroskop, čtk

Europoslanci ve Štrasburku schválili posílení pravomocí Evropského policejního úřadu (Europol). Díky novému nařízení bude moci zvýšit úsilí v boji proti terorismu, počítačové kriminalitě a jiným trestným činům. Posílí se rovněž spolupráce mezi jednotlivými členskými státy a Europolem, která, jak mnozí připomněli, se ukázala nedostatečná v souvislosti s nedávnými útoky v Paříži a Bruselu.

Europoslanci většinou v rozpravě, která hlasování předcházela, novou normu vítali. Část uvedla, že by si přála i další rozšíření pravomocí policejního úřadu. Někteří se ale v debatě zmínili o obavách z množství osobních dat, která bude moci Europol sdílet se třetími stranami.

Jednotka Europolu bude identifikovat extremismus na internetu

„Chtěl jsem nařízení, které umožní Europolu plnit jeho úkoly a cíle. Má za cíl pomáhat orgánům členských států a posílit spolupráci v boji s organizovaným zločinem, terorismem a dalšími trestnými činy,“ uvedl zpravodaj nařízení, španělský lidovecký europoslanec Agustín Díaz De Mera García Consuegra. Na vytváření nařízení se pracovalo tři roky. Policejní úřad podle něj hraje klíčovou roli v boji s islámským terorismem a nyní k tomu bude mít více možností. Mimo jiné bude v rámci agentury fungovat jednotka schopná identifikovat extremistický obsah na internetu.

„Europol se stane informačním centrem pro evropské orgány. Paříž a Brusel nám jasně ukázaly, že výměna informací je naší Achillovou patou. Členské státy musejí koordinovat své úsilí a Europol k tomu může přispět,“ řekl eurokomisař Dimitris Avramopulos, který má na starosti migraci a vnitřní záležitosti. Zdůraznil také, že nové nařízení přinese i posílení ochrany osobních dat.

Podle Avramopulose 82 procent občanů EU v nedávném průzkumu uvedlo, že chtějí, aby unie více zasahovala proti terorismu

Europol budou kontrolovat vnitrostátní parlamenty

„Bezpečnost evropských občanů prochází těžkou zkouškou, a to z různých důvodů. Neinvestovali jsme prostředky do obrany a teď čelíme řadě hrozeb,“ uvedl slovinský lidovecký europoslanec Milan Zver. Jak zdůraznil jeho rakouský kolega Josef Weidenholzer z frakce socialistů, důležité je i to, že parlamentní kontrola policejního úřadu se bude provádět společně s vnitrostátními parlamenty.

Řecký komunistický europoslanec Sotirios Zarianopulos ale nové pojetí Europolu kritizoval. „Europol se změnil na novou represivní agenturu. Nařízení umožní odstraňování účtů na sociálních sítích a třetí země a USA budou vědět, co děláme, a budou v tom i obchodní zájmy,“ řekl.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek