Turecký ministr: Ankara splnila podmínky pro bezvízový styk s EU

12.05.2016
Euroskop, čtk

Turecko splňuje všech 72 podmínek Evropské unie pro zavedení bezvízového styku mezi oběma stranami. V turecké televizi to dnes řekl turecký ministr pro evropské záležitosti Volkan Bozkir, který je na návštěvě v Evropském parlamentu ve Štrasburku.

Podle Bozkira by tak bylo nepřijatelné a nespravedlivé, kdyby Brusel odložil zrušení víz, které je součástí širší migrační dohody mezi EU a Tureckem. Minstr také řekl, že další kroky Turecka budou v souladu s instrukcemi prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Bozkirovy výroky o plnění kritérií jsou v rozporu s názorem EU, podle níž zůstává otevřených ještě pět kapitol: boj proti korupci, ochrana dat, spolupráce soudů s unijními státy, spolupráce s Europolem a protiteroristické zákony. Původně měli Turci do schengenského prostoru bez kontrol vnitřních hranic cestovat na 90 dní bez víza už od konce června.

Řada europoslanců s bezvízovým stykem nesouhlasí

Evropská komise před několika dny podmínečně doporučila zavedení bezvízového styku, ale řada poslanců Evropského parlamentu během debaty ve středu dala jednoznačně najevo, že s tím nesouhlasí.

Zarážející je i Bozkirův výrok ohledně Erdogana, protože i za zahraniční politiku je odpovědna vláda, jejímž premiérem je stále ještě Ahmet Davutoglu, přičemž prezident podle platné turecké ústavy má spíše ceremoniální pravomoci. Davutoglu před týdnem oznámil, že funkci ještě v tomto měsíci opustí se zvolením nového šéfa vládní strany AKP. Nikdo v EU, ani v Turecku nepochybuje o tom, že je to výsledek neshod s Erdoganem, který je neformálně stále mužem číslo jedna na turecké mocenské pyramidě.

Erdogan v posledních dnech opakovaně zdůraznil, že jeho země protiteroristické zákony nezmění.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek