Člen vedení Europolu: Mezi migranty pronikají i teroristé

24.05.2016
Euroskop, čtk

Islámští teroristé zneužívají nynější uprchlickou krizi, aby se dostali do Evropské unie. Během slyšení v Evropském parlamentu to prohlásil šéf protiteroristické sekce Evropského policejního úřadu (Europol) Manuel Navarette Paniagua. Přesné počty islamistů ale podle agentury ANSA nezná. Paniagua také řekl, že zodpovědnost mají členské státy, které musejí rozhodnout, jak s podezřelými naložit.

„Teroristé využívají migrační vlnu, aby infiltrovali do EU,“ řekl Paniagua. „Nemáme systematické údaje, ale činí tak. To je důvod, proč zástupci Europolu jsou rozmístěni spolu s kolegy z Frontexu v hotspotech na čtyřech řeckých ostrovech a na Sicílii,“ dodal. Hotspoty jsou registrační místa pro běžence.

O pronikání radikálů a teroristů do EU mezi žadateli o azyl nehovoří pouze Paniagua. Obdobná prohlášení učinili i někteří politici a představitelé výzvědných služeb. Například loni v listopadu šéf německé kontrarozvědky Hans-Georg Maassen řekl, že do Evropy pronikají radikálové z takzvaného Islámského státu, kteří zde plánující útoky.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek