EU chce modrými kartami lákat kvalifikované pracovníky

08.06.2016
Euroskop, čtk

Vysoce kvalifikovaní pracovníci ze třetích zemí by měli mít snadnější přístup na evropský pracovní trh, navrhuje Evropská komise. S plánem na úpravu směrnice o „modré kartě“ novináře ve Štrasburku seznámil eurokomisař pro migrační problematiku a vnitro Dimitris Avramopulos.

Systém modrých karet, obdoba americké zelené karty, od roku 2009 umožňuje v EU dlouhodobý pobyt a práci vysoce kvalifikovaným cizincům, ve stávající podobě však není podle komise dostatečně atraktivní. Ukázalo se totiž, že tito lidé raději volí jiné cílové země.

Nově by podle představ komise měl existovat jednotný systém pro celou unii, místo souběžných pro jednotlivé členské země osmadvacítky. Karty by nově mohli dostávat i vysoce kvalifikovaní lidé, kteří v unii už získali mezinárodní ochranu.

Modré karty prý přinesou až 6,2 miliard eur

Jasněji mají být stanovena pravidla pro žadatele i zaměstnavatele a celá věc by měla být efektivnější. Nově by s držitelem karty mohla jednoduše přicestovat také jeho rodina.

Držitelům karty mají být nově umožněny služební cesty až do 90 dní na území ostatních zemí, které modré karty využívají. Výši související minimální mzdy budou moci země naopak přizpůsobovat situaci na svém pracovním trhu.

Podle komise by měl takto nově nastavený systém ročně přinést mezi 1,4 až 6,2 miliardami eur.

Evropská unie se na jednu stranu potýká s migrační krizí, na straně druhé je ale zjevný strukturální nedostatek pracovních sil v určitých odvětvích, upozornila komise. Poptávka po vysoce kvalifikovaných odbornících ze zahraničí tak trvale roste a stávající podoba modrých karet k jejímu uspokojení nestačí. Na systému se nepodílí a není závazný pro Británii, Irsko a Dánsko.

Akční plán pro integraci

Avramopulos také zároveň představil akční plán EU pro integraci, jehož cílem je zajistit, aby lidé ze třetích zemí byli pro své hostitelské komunity přínosem a to jak hospodářským, tak také sociálním.

„Včasná a účinná integrace je cestou k posílení soudržnosti naší společnosti a klíčem k tomu, aby se migrace stala přínosem pro naše hospodářství,“ míní člen Evropské komise.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek