EU chce zlepšit právní pomoc kvůli kriminalitě na internetu

10.06.2016
Euroskop, čtk

Zejména potřebu zrychlení vzájemné právní pomoci mezi členskými zeměmi v souvislosti s kriminalitou na internetu zdůrazňovali ve čtvrtek ministři spravedlnosti členských zemí EU na schůzce v Lucemburku. Významná je také snaha dosáhnout v této věci co nejlepší spolupráce s firmami, které se informačními technologiemi zabývají.

Podle eurokomisařky pro spravedlnost Věry Jourové nyní končící nizozemské předsednictví udělalo v unijní snaze bojovat s kriminalitou, která zneužívá celosvětovou počítačovou síť, základní, nicméně důležitou „mapovací fázi“.

„Internetový svět nezná hranic, zatímco pravomoci orgánů členských zemí jsou právě hranicemi omezeny,“ řekla ČTK po čtvrteční ministerské schůzce Jourová. Všichni podle ní zároveň zdůrazňují význam ochrany osobních dat, firmy by tedy primárně měly předávat data bez osobních údajů.

Jourová: Snahou je spíše dohoda s firmami na uplatňování pravidel

Z dosavadních diskusí podle Jourové zřetelně vyplynulo, že musí vzniknout jasná pravidla, která určí, kdo může internetové a technické společnosti požádat o vydání potřebných informací a důkazů.

Snahou je podle Jourové spíše dohoda s firmami směřující k tomu, že bude domluven způsob, jak jednotně uplatňovat stávající pravidla. Eurokomisařka nedávno dohodla s velkými společnostmi jako je Facebook či Twitter kodex chování týkající se boje proti nelegálním nenávistným projevům na síti.

„Firmy se samy zavazují k tomu, že budou při svém fungování v Evropě respektovat stávající pravidla,“ popsala Jourová.

Už loni v prosinci se země osmadvacítky shodly na potřebě vzniku řešení, která umožní efektivní vyšetřování trestné činnosti související s internetem. Věc pak jako prioritu označili ministři po březnových teroristických útocích v Bruselu.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek