Rakousko představilo migrační plán po australském vzoru

20.06.2016
Euroskop, čtk

Rakousko přišlo s vlastním plánem zadržování přistěhovalců po australském vzoru v oblastech za hranicemi Evropské unie.

Rakouští ministři zahraničí, vnitra a obrany vypracovali společný „akční plán“, na jehož základě by migranti, kteří se bez povolení dostanou na území EU, měli být převezeni do záchytných táborů ve třetích zemích. Podobný systém funguje v Austrálii a je terčem kritiky mezinárodních organizací na ochranu lidských práv.

Migranti by podle plánu už nemohli jako dosud po připlutí na ostrovy ve Středomoří či po příchodu na evropskou pevninu pokračovat v cestě dál do nitra kontinentu. Evropská unie by je totiž převezla do třetích států, na jejichž území by vznikla „azylová a migrační centra“. Vzniknout by centra mohla například v severní Africe.

Lékaři bez hranic nechtějí peníze od EU ani jejích členů

Humanitární a zdravotnická organizace Lékaři bez hranic (MSF) mezitím oznámila, že přestává přijímat příspěvky od EUa jejích členských států. Činí to kvůli jejich snaze bránit uprchlíkům ve vstupu na své území a také kvůli dopadům migrační dohody s Ankarou o vracení migrantů z řeckých ostrovů do Turecka.

MSF, kteří nadále nechtějí příspěvky od unijních zemí, svůj krok zdůvodnili potřebou „vyslat signál proti nedůstojnému zacházení (s uprchlíky) a proti sílící snaze EU udržet trpící lidi mimo evropskou pevninu“. Organizace chce ale dál pracovat v Řecku a poblíž turecko-syrské hranice, projekty ovšem hodlá financovat z jiných zdrojů, zejména od soukromých dárců. MSF loni získali od EU a jejích členských států 46 milionů eur, což pokrylo zhruba osm procent jejich celkového rozpočtu.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek