Pašeráctví migrantů: Europol odhalil 7000 podezřelých osob

28.06.2016
Euroskop, čtk

Od ledna do června 2016 zaregistroval Europol více než 7000 nově odhalených osob podezřelých z pašování přistěhovalců do Evropy, uvedla to policejní organizace EU. Europol zároveň zdůraznil, že převádění běženců je stále výnosnější činností, migranti musí platit mnohem více než dříve.

Cesty běženců jsou přitom delší, trvají až několik měsíců, zatímco dříve to byl jeden či dva týdny. Europol očekává, že se zvýší migrační tok některými dosud netradičními cestami.

Na konci loňského léta migranti platili 2000 až 5000 eur (54.300 až 135.800 Kč) za celou cestu, tedy ze země původu až do dohodnuté konečné destinace v EU. Nyní se ceny výrazně zvýšily, protože běženci musí platit až 3000 eur (81.500 Kč) jen za část cesty, zpravidla ze země původu k hranici EU. Za další každou cestu po EUmusí zaplatit zvlášť.

Imigranti jsou v 95 procentech muži a je jim v průměru 36 let

Podezřelí z nelegálního převádění prchajících obyvatel z Afriky, Asie a Blízkého východu na území Evropské unie jsou z 95 procent muži a je jim v průměru 36 let.

Europol vyčlenil 42 expertů a analytiků, kteří pomáhají členským státům EUbojovat proti nelegálnímu pašování migrantů přes hranice. Podíleli se již na 55 rozsáhlých vyšetřováních této zločinnosti. Další experti Europolu působí za asistence stovek místních policistů v přistěhovaleckých centrech v Řecku a Itálii, kterými přichází do EU nejvíce běženců.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek