Evropský parlament schválil pobřežní a pohraniční stráž EU

07.07.2016
Euroskop, čtk

Evropský parlament potvrdil vznik společné evropské pohraniční a pobřežní stráže. Stráž, ustavená na základě nynější evropské agentury Frontex, má pomoci zefektivnit ochranu vnější unijní hranice. Cílem EU je, aby nová agentura se širšími pravomocemi mohla začít pracovat před koncem letošního roku.

Ve středu velkou většinou europoslanců schválené nařízení definuje pravomoci nově vznikající pobřežní a pohraniční stráže a posiluje možnosti ostrahy hranic unie pro případy nelegálního překračování, pašování či obchodování s lidmi.

Jak ve středu připomněli ve společném prohlášení místopředseda Evropské komise Frans Timmermans a eurokomisař pro vnitro Dimitris Avramopulos, bude moci stráž zasahovat ve výjimečných případech, kdy členská země EU nebude sama zvládat situaci na vnější hranici.

Vyslání týmů může navrhnout Evropská komise

K dispozici má nově být „zásobárna“ zdrojů a odborníků, jež nabídnou státy unie. V tomto rezervním týmu má být pro případ potřeby nejméně 1500 lidí, kteří mají být na žádost postižené země uvolněni z ostatních států do pěti pracovních dnů.

Vyslání týmů také může členským zemím navrhnout Evropská komise v případě, že by migrační tlak ohrožoval fungování schengenského prostoru.

Dalším úkolem agentury má být spolupráce při navracení těch osob, které nemají v EU právo na azyl, zpět do třetích zemí.

Stráž nebude moci zasahovat proti vůli dotčeného státu

Ochrana vlastních hranic je výsostným právem každé členské země EU a nařízení nakonec neobsahuje zvažovanou možnost zásahu evropské stráže i proti vůli dotčeného státu.

Ostatní členové EU však budou moci v případě, že určitý stát odmítne s novou agenturou spolupracovat, rozhodnout o dočasném zavedení kontrol na jeho hranicích – tedy o vyloučení ze schengenského prostoru volného pohybu.

S kompromisem členské státy souhlasily už na konci června

S plánem přišla Evropská komise loni v prosinci. Summit EU stejný měsíc rozhodl, že návrh musí být státy unie odsouhlasen ještě v první polovině letošního roku, tedy za nizozemského předsednictví EU.

Členské země s kompromisním textem návrhu o pobřežní stráži opravdu souhlasily na konci června. Po středečním rozhodnutí parlamentu je ještě třeba hlasování o určitých právních a jazykových parametrech návrhu a poté definitivní formální potvrzení státy unie.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek