Slovensko: Změny azylové politiky EU mají být kompromisem

08.07.2016
Euroskop, čtk

Slovensko chce během svého předsednictví v Evropské unii přijít s kompromisními návrhy na úpravu unijní azylové politiky, po neformální schůzce ministrů vnitra zemí evropské osmadvacítky to novinářům řekl slovenský ministr Robert Kaliňák. Bratislava dlouhodobě odmítá přerozdělování uprchlíků na základě povinných kvót a toto rozhodnutí členských států unie loni napadla u soudu EU.

Základní dohodu unijních států na reformě takzvaných dublinských pravidel chce Bratislava dosáhnout do konce roku, jednat o ní by ministři vnitra mohli na podzim. „Dohody o kompromisním řešením chceme dosáhnout během slovenského předsednictví tak, aby všechny země byly s tímto řešením spokojeny,“ řekl Kaliňák. Dodal, že situace v oblasti migrace je z pohledu EU lepší než loni.

Komise předloží další návrhy k reformě azylového systému

Eurokomisař pro migraci Dimitris Avramopulos uvedl, že unii při řešení migrační vlny pomohla dohoda s Tureckem, jehož zástupce se zúčastnil bratislavské schůzky. „Funguje to a přineslo to hmatatelné výsledky. Počty migrantů klesly. V této těžké situaci se vzájemně potřebujeme,“ poznamenal Avramopulos. Kromě toho řekl, že Evropská komise příští týden předloží druhý soubor návrhů reformy evropského azylového systému.

„Půjde o systém založený na zvýšené míře solidarity a sdílení odpovědnosti. Budeme schopni lépe ochránit ty, kteří to potřebují, a potrestat ty, kteří systém zneužívají,“ řekl eurokomisař. Dodal, že již do konce slovenského předsednictví v EUby měl být obnoven standardní režim v rámci schengenského prostoru volného pohybu osob poté, co některé země zavedly dočasné hraniční kontroly.

Kaliňák o azylu: K přerozdělení odpovědnosti má dojít mezi všechny unijními státy

„V případě relokací nemůžeme hovořit o úplném úspěchu. Právě proto jsme se rozhodli, že chceme v nejbližších dnech a týdnech vyvolat jednání se všemi zeměmi, začínám příští týden v rámci zemí V4 (Slovensko, ČR, Polsko, Maďarsko). Chceme připravit kompromisní návrhy, které nás přivedou do společného cíle,“ uvedl Kaliňák.

Ministři na čtvrteční schůzce podle Kaliňáka hovořili také o přizpůsobení příspěvků jednotlivých zemí jejich možnostem. „Je jasné, že některé země jsou mnohem více zatíženy než ostatní. Způsob příspěvku k evropské solidaritě je to, co by nás mělo posunout i v diskusi o reformě (azylové politiky),“ uvedl Kaliňák, podle kterého k rozdělení odpovědnosti v této oblasti by mělo dojít mezi všechny unijní státy.

Podle slovenského ministra je také potřeba, aby EU zajistila ve spolupráci s třetími zeměmi bezpečné útočiště či návraty uprchlíků.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek