Migrační politika: Komise představí další část návrhů

13.07.2016
Euroskop, čtk

Evropská komise ve středu představí další sadu svých návrhů, kterými chce přispět k řešení migrační problematiky. Snaží se jimi vyrovnat dosud mnohdy rozdílné azylové procedury a pravidla v jednotlivých unijních zemích či třeba zpřísnit postupy proti zneužívání systému a „azylové turistice“. Středeční návrhy doplňují první skupinu, se kterou komise přišla počátkem dubna.

Komise by kromě jiného měla předložit definici toho, kdo má v zemích unie nárok na ochranu či postavení uprchlíka a z jakých důvodů a kdy se jej tyto nároky týkat přestanou. Materiály také uvádí, jaká práva a povinnosti taková osoba následně v unii bude mít, včetně snah o její integraci do společnosti.

Společný postoj k přesídlování osob by EU ráda posílila

Posílit se nyní unijní exekutiva snaží společný přístup států unie k přesídlování osob ze třetích zemí, ovšem bez toho, že by byl systém povinný.

Členské země budou moci podle návrhu rozhodnout o tom, že účast v integračních programech bude povinná a záviset na ní bude moci i přístup k určitým typům sociální podpory.

EU chce jasně popsat podobu procesu žádosti o ochranu

Další materiál podrobně popíše, jak má proces žádosti o ochranu a její posuzování vypadat, kdy bude zamítnuta a podobně. Dokument například podle dostupných informací jednoznačně uvede, že je podle dublinských pravidel třeba žádat v první zemi vstupu na území EUa po dobu vyřizování žádosti ji žadatel nesmí opustit. Pokud odmítne spolupracovat například při fotografování či braní otisků prstů pro unijní databáze, bude jeho žádost odmítnuta.

Programy přesídlování, například syrských uprchlíků přímo z Turecka, se EUsnaží skutečně potřebným uprchlíkům nabídnout legální alternativu k živelným a nebezpečným migračním trasám. Státy EUby se měly každoročně dohodnout na plánu, kolik lidí a odkud přesídlit. Za každou takto převzatou osobu by podle představ komise měla dotyčná země nárok na 10.000 eur.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek