EU zvýhodní jordánské podniky zaměstnávající syrské uprchlíky

22.07.2016
Euroskop, čtk

Evropská unie uvolnila pravidla pro obchodování s Jordánskem výměnou za dohodu o syrských uprchlících. Podniky zaměstnávající syrské uprchlíky budou deset let platit nižší nebo žádné clo na zboží vyvážené do Evropské unie, informovala o tom agentura Reuters. Na území Jordánska je 650.000 Syřanů, kteří uprchli před boji ve své zemi.

Smyslem opatření je ulevit jordánské ekonomice a také zamezit odchodu Syřanů do Evropy. „Jsem přesvědčen, že to posílí odolnost Jordánska vůči uprchlické krizi,“ sdělil komisař pro sousedskou politiku Johannes Hahn.

Zvýhodňující opatření byla dohodnuta na únorové dárcovské konferenci v Londýně.

Jordánsko vydalo syrským uprchlíkům 20 tisíc pracovních povolení

Jordánsko už začalo Syřanům umožňovat pracovat v průmyslových podnicích a exportních zónách. Syřané mohou tvořit až čtvrtinu zaměstnanců podniků.

„Je to příležitost učinit z uprchlické krize ekonomickou výhodu. Můžeme mít z uprchlíků prospěch jako z nové pracovní síly, a přitom nepoškodit pracovní příležitosti pro Jordánce,“ řekl jordánský ministr plánování Imád Fáchúrí. Dodal, že EUpro Jordánsko vyčlenila pro tento a příští rok 747 milionů eur ve formě půjček a příspěvků. Jordánsko zatím vydalo pro uprchlíky 20.000 pracovních povolení a EUočekává, že v dalších letech království zaměstná dalších 78.000 Syřanů.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek