V EU je několik set potenciálních teroristů, uvádí Europol

27.07.2016
Euroskop, čtk

V Evropské unii je několik set potenciálních islamistických teroristů, převážně to jsou navrátilci ze Sýrie, německému deníku Neue Osnabrücker Zeitung to sdělil evropský policejní úřad Europol. Podle něj ale nejsou žádné důkazy o tom, že by se teroristé systematicky ukrývali mezi uprchlíky, kteří do Evropy míří.

Europol podporuje národní policejní úřady v tom, aby navrátilce ze Sýrie důsledně sledovaly.

Podle odhadu Europolu odešlo z EUna Blízký východ zhruba 5000 lidí, kteří chtěli bojovat v Sýrii a v Iráku v řadách teroristické skupiny Islámský stát. Asi 1500 až 1800 z nich se do Evropy vrátilo.

Europol: Teroristé jsou mezi navrátilci, ale nemaskují se za uprchlíky

„Mnoho z nich (navrátilců) nemá záměr ani schopnosti provést teroristické útoky. Přesto zbývají stovky potenciálních teroristů, kteří představují hrozbu pro bezpečnost Evropy,“ uvedl Europol.

Evropský úřad je také přesvědčen, že se teroristé při pokusu proniknout na evropskou půdu nemaskují za uprchlíky. „Členové teroristických skupin nebo vracející se zahraniční bojovníci s evropským pasem zpravidla cestují do EUs pravým nebo zfalšovaným pasem. Nespoléhají se na převaděčské bandy, které dopravují běžence,“ uvedl Europol.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek