Řecko chce po EU „plán B“, kdyby Turci vypověděli dohodu

04.08.2016
Euroskop, čtk

Řecká vláda žádá od Evropské unie alternativní plán po pohrůžce Ankary, že odstoupí od migrační dohody s EU, pokud Brusel do října nezruší vízovou povinnost pro turecké občany, německému listu Bild to řekl řecký ministr pro migraci Jannis Muzalas.

Evropská unie se musí připravit pro případ, že Turecko svoje hranice opět otevře, řekl ministr v rozhovoru, o němž Bild dnes informuje. „Jsme velmi znepokojení. V každém případě potřebujeme nějaký plán B,“ zdůraznil Muzalas.

Vypovězením dohody o migrantech, uzavřené s EU 18. března, pohrozil turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu v rozhovoru, který o víkendu poskytl německému listu Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Pokud podle něj nebude pro Turky uvolněn vízový režim do října, „budeme nuceni odstoupit od dohody o zpětném přebírání osob a od dohody z 18. března“, řekl Çavuşoglu, dále uvedl, že dohoda funguje, protože Turecko zavedlo „velmi závažná opatření“, včetně boje proti pašování lidí. „Ale to vše záleží na zrušení vízové povinnosti pro naše občany, které je také zahrnuto do této dohody,“ dodal.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek