Migranti, které vrátili ze Švýcarska, se hromadí v Itálii

09.08.2016
Euroskop, čtk

Ve městě Como na severu Itálie se v posledních týdnech začali hromadit migranti, které na hranicích zadržely a vrátily zpět švýcarské úřady, podle agentury APA jich před místním nádražím nyní táboří už asi 500.

Švýcaři v kantonu Ticino, který sousedí s italskou Lombardií, jen během uplynulého týdne zadrželi a zpět do Itálie vypověděli kolem 1100 migrantů, hlavně z afrických států Eritreje, Etiopie a Gambie.

Většina migrantů se z Itálie chtěla přes Švýcarsko dostat vlakem do Německa. O azyl ve Švýcarsku požádala jen zhruba pětina z těch, které policie zadržela. Mezi zadrženými byly podle švýcarských médií asi dvě stovky nezletilých.

Situace ve městě Como je kritická

Situace v příhraničním Comu začíná být podle místních úřadů kritická. Italské ministerstvo vnitra už začalo s hledáním nouzových příbytků pro migranty.

Plán nabídnout migrantům ubytování v bývalých kasárnách vyvolal protesty pravicově populistické a separatistické strany Liga severu. „Nejsou to uprchlíci, ale hospodářští migranti,“ zdůvodnil odpor mluvčí strany. Europoslankyně opoziční strany Vzhůru, Itálie předsedy Silvia Berlusconiho Lara Comiová uvedla, že město Como je na pokraji kolapsu. „Itálie se sice snaží vyrovnat nedostatek solidarity jiných členských zemí Evropské unie, nemůžeme ale sami přijmout všechny migranty,“ uvedla.

Francie vrátila stovky migrantů do Itálie

Charitativní organizace Caritas varovala, že pokud budou Švýcaři i nadále zadržené migranty v takovém počtu vracet, bude brzy v Comu panovat stejná situace jako u přechodu Ventimiglia na italsko-francouzské hranici.

U Ventimiglie táboří stovky migrantů, kteří se při hromadných akcích snaží dostat přes hranici do Francie a řada z nich pak dál do Británie či do Německa. Naposledy v pátek skočilo asi 300 migrantů do Středozemního moře a obeplavalo hranici. Francie jich pak zhruba dvě stovky zadržela a v sobotu vrátila zpět Itálii.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek