Migrace: Bulharsko nabádá k opatrnému postoji vůči Turecku

15.08.2016
Euroskop, čtk

Bulharský premiér Bojko Borisov vyzval Evropskou unii k opatrnému postupu vůči Turecku. Jinak prý hrozí, že jeho země bude znovu čelit velkému problému s migrací, informovala o tom agentura AFP.

„Pro mě je důležité dbát na naše vztahy s Tureckem tak, aby nebyla vyprovokována uprchlická vlna. To je životně důležité,“ řekl Borisov bulharské televizi. „Doufám, že mí evropští kolegové si uvědomují, že Bulharsko a Řecko riskují, že budou vystaveny obrovskému problému,“ dodal s odkazem na pohrůžky Ankary ohledně případného ukončení migrační dohody mezi EU a Tureckem.

Bulharsko postavilo plot na 130 z 259 kilometrů své hranice s Tureckem. Přesto za prvních sedm měsíců letošního roku dorazilo do Bulharska 2573 migrantů.

Bulharsko a Řecko se bojí, že nová migrační vlna by je významně zasáhla

Turecká vláda, ale i Evropská komise nedávno zmínily hrozbu zpochybnění březnové dohody o migraci, která má zastavit příliv uprchlíků z Turecka do Evropy.

Bulharsko se stejně jako Řecko obává, že by byly případným obnovením migračních vln nejvíce zasaženy. „Uprchlíci nakonec zůstanou v Bulharsku a Řecku,“ neboť západoevropské země „všechny uzavřely své hranice“, řekl Borisov.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek