Kvůli pašerákům Bulharsko zpřísní kontrolu silnic

16.08.2016
Euroskop, čtk

Bulharské ministerstvo vnitra chce pečlivěji hlídat pohyb pašeráků, kteří přes jeho území vozí migranty z Turecka k srbské hranici. Zřídí proto na silnicích ve vnitrozemí řadu kontrolních stanovišť, řekl v pondělí policejní šéf Christo Terzijski. Podle něj začnou kontroly nejprve v jihovýchodním regionu Burgas, který těsně sousedí s tureckou hranicí.

Bulharsko letos zaznamenalo nárůst počtu pašeráků poté, co na jaře balkánské státy uzavřely hranice pro uprchlíky směřující z Řecka dál do střední a západní Evropy.

Ministerstvo vnitra plánuje kontrolní stanoviště i na menších silnicích a lesních cestách, které podle policie pašeráci používají, aby se vyhnuli pozornosti, uvedl zpravodajský server Novinite.

V první polovině roku 2016 bylo zadrženo 14 tisíc nelegálních migrantů

Zvyšuje se i počet případů, kdy pohraničníci odhalí pokusy o ilegální překročení hranice. Od začátku srpna bylo takových pokusů už 1858, proti loňsku se ale celkový počet zadržených migrantů mírně snížil. Zatímco v první polovině loňského roku příslušníci bezpečnostních sil zadrželi asi 21.000 migrantů, letos jich za stejné období bylo kolem 14.000.

Bulharsko-turecká pozemní hranice je dlouhá 220 kilometrů. Asi na polovině této délky je plot, který má nelegálnímu překračování hranic bránit.

Autor: Euroskop, čtk

Sdílet tento příspěvek