Merkelová chce společný registr cest do a ze Schengenu

23.08.2016
Euroskop, čtk

Evropa potřebuje společný registr cest do a ze schengenského prostoru, je přesvědčena německá kancléřka Angela Merkelová. V Německu chce více kamerových systémů a moderní techniku pro sledování internetu. Řekla to deníku Ruhr Nachrichten. Nová bezpečnostní opatření nedávno představil ministr vnitra Thomas de Maiziére, o dalších se diskutuje.

Společný registr je podle kancléřky nutný, aby úřady v každé chvíli přesně věděly, kdo do zemí prostoru bez vnitřních hraničních kontrol přichází a kdo prostor opouští. Merkelová se vyslovila také pro ještě lepší spolupráci mezi evropskými zeměmi při výměně informací o možném nebezpečí.

V Německu by podle šéfky spolkové vlády měly bezpečnostní složky dostat širší pravomoci. „Jde mimo jiné o možnosti lepší kontroly internetu a sociálních sítí,“ podotkla Merkelová, podle níž musí používaná technika i prostředky odpovídat době. Je také pro posílení kamerových systémů na veřejných místech.

S tím počítá i nedávno zveřejněný balíček opatření německého ministra vnitra. De Maiziére chce také navýšit počty policistů, zlepšit prevenci extremismu a důrazněji postupovat vůči pachatelům trestných činů.

Mezi další opatření, která se v Německu po dvojici červencových teroristických útoků diskutují, patří například zrušení dvojitého občanství nebo zákaz muslimských oděvů, které zahalují celé tělo a nechávají jen úzký průhled či mřížku pro oči.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek