Řecko vrátilo do Turecka první neúspěšné žadatele o azyl

09.09.2016
Euroskop, čtk

Řecko ve čtvrtek vrátilo do Turecka první odmítnuté žadatele o azyl v rámci letošní migrační dohody EU s Tureckem, která zastavila mohutný příliv uprchlíků do Evropy. Jedná se o čtyři Pákistánce a jednoho Egypťana, informoval dnes odbor pro migraci řeckého ministerstva vnitra.

Řecko od jara už poslalo zpátky do Turecka asi 500 uprchlíků nebo migrantů, kteří o azyl v zemi ani nezažádali – převážně v naději, že tak učiní až v jiném evropském státě, do kterého by se radši dostali.

Dohoda EU s Tureckem o možnosti vracení lidí platí od 20. března. Po tomto datu do Řecka dorazilo dalších více než 13.000 lidí, z nichž většinu se úřady snaží držet na ostrovech na východě Egejského moře, kam se uprchlíci dostávají z Turecka nejdříve.

Dalších více než 50.000 migrantů a běženců uvázlo v kontinentálním Řecku poté, co od března pro ně Makedonie uzavřela hranice.

Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) dnes mezitím oznámila, že od začátku roku zařídila dobrovolný návrat 4285 těchto cizinců, zejména Afghánců a Iráčanů.

Řecko se je snaží dostat do zbytku zemí EU na základě přerozdělovacích kvót dohodnutých členskými státy, a to přes odpor Česka, Slovenska a Maďarska. Do poloviny srpna přesídlilo do ostatních států EU z Řecka a Itálie sotva 4000 lidí.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek