Renzi v OSN opět vyčetl EU, že Itálii nepomáhá s migranty

21.09.2016
Euroskop, čtk

Italský premiér Matteo Renzi opět ostře odsoudil Evropskou unii za to, že nedělá dost, aby Itálii pomohla vypořádat se s migrační krizí. V úterním projevu v rámci všeobecné rozpravy 71. zasedání Valného shromáždění OSN si předseda vlády postěžoval, že Itálie nese veškerou tíhu migračního proudu směřujícího z Afriky do Evropy.

„Tisíce lidí prchají do Středomoří,“ poznamenal Renzi. „Stále musíme na svých bedrech nést břemeno za tuto část světa,“ citovala premiéra agentura ANSA.

Evropská diplomacie podle Renziho učinila pokrok ve snaze přispět ke stabilizaci Libye, kterou afričtí uprchlíci volně procházejí na cestě do Evropy. Stále ale zbývá hodně práce, upozornil.

Renzi je pod tlakem blížícího se referenda

Renzi je s blížícím se referendem v Itálii o ústavních změnách vůči unii stále vyhraněnější. Velkou nespokojenost vyjádřil i s výsledky summitu Evropské unie, který se konal minulý týden v Bratislavě. Upozornil tehdy, že zástupci 27 zemí EU bez Británie nijak nepokročili v řešení migrační krize, což byl jeden ze stěžejních námětů probíraných ve slovenské metropoli. Summit podle Renziho „nebyl úplnou ztrátou času“, ale popisovat současná opatření vůči migraci jako krok vpřed „vyžaduje představivost hodnou slovních ekvilibristů“.

Itálie letos opět čelí vysokému přílivu přistěhovalců z Afriky a v podstatě nemá proti příchodu běženců obrany. Běžence, které zachytí na moři, totiž podle mezinárodních zákonů i etických pravidel musí převážet na nejbližší evropské území, což je v tomto případě Itálie. Procedura vracení těch, kterým není uznán azyl, pokud se sami nevydají dál na sever, je v praxi zdlouhavá a může se protáhnout na měsíce až roky. Navíc by musela být zajištěna spolupráce zemí původu s jejich zpětným přijetím, což zatím, jak ukazují zkušenosti, prakticky nefunguje.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek