Řecko vrátilo do Turecka přes 70 migrantů

27.09.2016
Euroskop, čtk

Loď evropské pohraniční agentury Frontex v pondělí převezla přes 70 imigrantů z řeckého ostrova Lesbos do tureckého přímořského městečka Dikili. Jedná se o první větší skupinu uprchlíků, která byla vrácena od jara, kdy vstoupila v platnost migrační smlouva mezi Evropskou unií a Tureckem, upozornila agentura DPA. Podle agentury AP Řecko také vyslalo v rámci relokačního programu Evropské unie přes 30 lidí do Španělska.

Podle řeckých úřadů šlo výhradně o muže, přičemž více než 50 z nich pochází z Pákistánu. Další jsou ze Srí Lanky, Alžírska a Maroka, tedy zemí, které unie obecně považuje za bezpečné a jejich občany mířící do Evropy za ekonomické migranty bez nároku na bezpečnostní azyl.

Některým z odsunutých byla žádost o azyl zamítnuta a jiní se o její podání ani nepokusili.

Plány na přerozdělení uprchlíků se naplňují pomalu

Migrační dohoda mezi EU a Tureckem stanoví, že lidé, kteří se neregulérně dostali z Turecka do Řecka od druhé poloviny března, mohou být zasláni zpět, protože Turecko je vedeno jako „bezpečná třetí země“. Na řeckých ostrovech Lesbos, Chios, Samos, Kos a Leros se nyní nachází více než 14.000 uprchlíků a migrantů. To v poslední době už vyvolává napětí a nepokoje. Celkově jich je v Řecku přes 60.000.

Podle agentury AP odletělo v rámci relokačního programu EU do Španělska 27 Syřanů a Iráčanů, tedy lidí ze zemí kvalifikovaných jako životu nebezpečné. Ve všech případech šlo o rodiny s dětmi.

S programem, na jehož základě si mají země EU přerozdělit tisíce uprchlíků z přeplněné Itálie a Řecka, nesouhlasí Česko, Slovensko a Maďarsko. Ale ani jiné země, které jej odsouhlasily, s přijímáním uprchlíků nespěchají. Za poslední dva roky se takto přemístilo jen více než 4000 lidí, přičemž se jich přestěhovat má přes 66.000.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek