Chovanec: ČR do konce roku další migranty podle kvót nepřijme

28.09.2016
Euroskop, čtk

Ministr vnitra Milan Chovanec chce se svým německým protějškem Thomasem de Maiziérem řešit případnou součinnost ČR při repatriaci migrantů z Německa. Chtěl by také získat podporu pro lepší fungování takzvaných hotspotů, tedy zařízení pro registraci uprchlíků. Řekl to ve středu před odletem do Berlína novinářům. V souvislosti s tlakem Evropské komise na přebírání žadatelů o azyl z Řecka a Itálie uvedl, že Česko do konce roku žádné běžence podle unijních kvót přijmout neplánuje.

Eurokomisař pro vnitro a migraci Dimitris Avramopulos poukázal na to, že členské země unie mají právní povinnost splnit závazky, na nichž se shodly. Unijní státy se na přerozdělení žadatelů o azyl s cílem ulevit Itálii a Řecku dohodly loni v září přes odpor ČR či Slovenska.

K dnešnímu dni bylo z Řecka do dalších unijních zemí přesunuto 4455 lidí, z Itálie 1196. Česká republika převzala celkem 12 lidí z Řecka, Slovensko podle údajů Evropské komise jen tři.

Místo 160 tisíc bylo přerozděleno jen 5651 azylantů

Státy EU v rámci přerozdělování žadatelů o azyl převzaly od Řecka a Itálie dosud 5651 osob z plánovaných 160.000, které by měly být v průběhu dvou let z obou zemí přesunuty do jiných unijních států. Chovanec zdůraznil, že EU by měla konečně uznat, že systém těchto kvót nefunguje a fungovat nemůže. „Překvapuje mne, že se EK neustále tento systém pokouší oživit,“ uvedl

V rámci několika přesídlovacích programů, jejichž cílem je živelnou migraci nahradit jinými způsoby, přijelo do unijních zemí 10.695 lidí z celkového počtu 22.504 dohodnutého loni v létě.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek