Bude moci podvody s DPH vyšetřovat evropský žalobce?

12.10.2016
Euroskop, čtk

Budoucí úřad evropského veřejného žalobce, jehož cílem má být boj proti podvodům a zneužívání evropských financí, by měl mít za určitých podmínek možnost řešit i významné přeshraniční podvody na dani z přidané hodnoty (DPH). Vyplynulo to z úterního jednání ministrů financí evropské osmadvacítky. Jak před novináři poznamenal evropský komisař pro euro Valdis Dombrovskis, daňové úniky u DPH jsou celoevropský problém vyžadující celoevropské řešení.

Ministři financí se tématem zabývali v souvislosti s návrhem směrnice o ochraně finančních zájmů EU trestněprávní cestou předtím, než se roky trvající debatu o zřízení úřadu evropského žalobce a konkrétní náplni jeho pravomocí v pátek opět pokusí posunout ministři spravedlnosti. Slovenský ministr financí Peter Kažimír připomněl, že ač je věc otázkou pro ministry spravedlnosti, jsou to šéfové resortu financí, kteří jsou odpovědní za výběr DPH, a tedy i za efektivitu výběru a v důsledku za daňové nedoplatky.

Eurokomisař Dombrovskis doplnil, že nižší výběr DPH v důsledku ovlivňuje i příjmy evropského rozpočtu, neboť malá část daně z přidané hodnoty vybraná členskými zeměmi je jedním z takzvaných „vlastních příjmů EU“. Dombrovskis upřesnil, že v roce 2015 to představovalo více než 18 miliard eur, tedy asi 13 procent celkových příjmů Unie.

Kažimír podtrhl, že otázka možnosti řešit přeshraniční podvody u DPH, které se dotýkají finančních zájmů EU, trestněprávní cestou je velmi citlivá. Některé členské státy proto podle něj navrhovaly podmínky a limity pravomocí. Například aby úřad řešil jen přeshraniční podvody, které by byly nad určitou finanční hranicí. Proti tomu, aby budoucí žalobce mohl tento typ podvodů řešit, se v úterý vyslovily dvě unijní země – což je výrazný posun oproti roku 2012, kdy Komise s návrhem přišla. Tehdy výhrady vyjádřila většina členských zemí. „Členské země jsou otevřené pokračující diskusi nad návrhem,“ uzavřel Kažimír.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek