Ministři vnitra jednali o dalších opatřeních v oblasti migrace

14.10.2016
Euroskop, čtk

Čtvrteční jednání ministrů vnitra přineslo pouze dílčí dohody. Mezi takové patří rozhodnutí zavést systematické kontroly unijních občanů, které mají zlepšit kontrolu vnějších hranic EU, či spuštění systému evropských cestovních informací označovaného jako ETIAS, který umožní předběžné kontroly a případně odmítnutí vstupu i lidem ze zemí, jejichž občané k cestě do EU nemusí disponovat vízem.

Ministři vnitra podpořili také některé z částí Evropskou komisí navržené reformy unijního azylového „dublinského“ systému. Sdílení informací mezi členskými zeměmi či transformace evropské azylové agentury ovšem představují ty méně kontroverzní části návrhů.

Jablkem sváru i nadále přerozdělování uprchlíků

V nich dál zůstává také v případě krizové situace spouštěný mechanismus přerozdělování žadatelů o azyl. Diplomaté ale míní, že stávající slovenské předsednictví tuto spornou věc nebude příliš posunovat kupředu, Slovensko patří spolu s dalšími státy regionu mezi země, které přerozdělování odmítají.

Podle náměstka českého ministra vnitra Jiřího Nováčka se státy dělí na ty, kteří si přejí solidaritu povinnou a solidaritu dobrovolnou. „Byla snaha posunout tuto věc dále, ale z reakcí všech států to vypadá, že bude zapotřebí ještě hodně diskusí na odborné úrovni,“ poznamenal náměstek.

Středoevropské země, včetně ČR, na nedávném neformálním summitu hovořily v souvislosti s migrací o „flexibilní“ či pružné solidaritě. Podle eurokomisaře pro migraci Dimitrise Avramopulose to znamená pružnost při hledání řešení. „Znamená to, že jsme flexibilní při spolupráci. Ale nakonec to, co se dohodne, bude respektováno všemi,“ podotkl.

Příprava readmisních dohod s africkými zeměmi

Ministři rovněž prodiskutovali přípravu smluv s devíti státy například v Africe, které EU z hlediska migrace pokládá za klíčové. Uzavření na míru připravených dohod, podobných té jarní s Tureckem, by mělo usnadnit navracení neúspěšných žadatelů o azyl. Unie spoluprací států v migrační problematice podmiňuje svou vlastní kooperaci v mnoha různých oblastech.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek