EU ujišťuje, že na úpravě vízových pravidel se shodne letos

25.11.2016
Euroskop, čtk

Země Evropské unie a europarlament se dohodnou na způsobu úpravy unijních vízových pravidel ještě v letošním roce, ujišťovali dnes v Bruselu novináře a především ukrajinského prezidenta Petra Porošenka šéfové Evropské rady a Evropské komise Donald Tusk a Jean-Claude Juncker. Právě novými pravidly, která umožní v případě potřeby snadněji pozastavit bezvízový styk EU se třetími zeměmi, podmínili před týdnem diplomaté členských zemí svůj souhlas se zrušením vízové povinnosti pro Ukrajince.

„Ukrajina splnila svůj domácí úkol, pokud jde o vízovou liberalizaci,“ zdůraznil dnes Porošenko, „naopak my nyní žádáme naše evropské partnery, aby skutečně splnili to, k čemu se zavázali“.

Důležitý symbol pro Ukrajince

Pro ukrajinského prezidenta má tři roky od začátku změn v Kyjevě, které odstranily vládu prezidenta Viktora Janukovyče, bezvízové cestování velký symbolický význam také jako viditelný projev evropských aspirací země.

Tusk před novináři prohlásil, že nynější zdržování začátku bezvízového styku s Ukrajinou není z evropské strany projevem neochoty, zlé vůle či snahy proces blokovat.

„Ukrajina splnila všechno,“ ujistil Tusk na tiskové konferenci novináře v ukrajinštině.

Porošenko poznamenal, že jednání mezi členskými zeměmi a europarlamentem se podle jeho informací týkají především „stylu“.

Výhrady mají Francie, Itálie a Německo

Předseda Evropské komise Juncker před novináři podotkl, že „malé rozdíly v názorech“ budou rychle překonány. O věci prý dnes dopoledne telefonicky hovořil s německou kancléřkou Angelou Merkelovou i francouzským prezidentem Francoisem Hollandem. „Do konce roku ten problém vyřešíme,“ řekl.

Tusk prohlásil, že Francie, která patří mezi zatím stále nespokojené země, byla v posledních dnech velmi konstruktivní a „pomáhá hledat řešení“. Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz dnes při příchodu na summit připomněl také výhrady Itálie, Belgie či Německa.

Evropská komise už v prosinci 2015 došla k závěru, že Ukrajina plní všechny podmínky a je tak možné uvolnit vízovou povinnost pro cesty na unijní území do 180 dní; letos v dubnu členským zemím takový krok komise navrhla. Státy EU souhlasily 17. listopadu s podmínkou, že bezvízový styk začne platit poté, co bude mít EU k dispozici nový obecně platný mechanismus umožňující v případě potřeby bezvízové cestování opět zastavit. Taková pravidla už nyní existují, státy jako Německo ale žádaly jejich rozšíření a větší pružnost nejen kvůli Ukrajině či Gruzii, ale také v souvislosti s možným zrušením víz pro turecké občany.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek