EK hodlá postupně obnovit dublinská pravidla pro Řecko

08.12.2016
Euroskop, čtk

Od poloviny března příštího roku by ostatní země Evropské unie mohly postupně a za určitých podmínek začít vracet do Řecka migranty, kteří se právě tam poprvé dostali na unijní území a pak se přesunuli do jiného státu osmadvacítky. Postupný návrat k takzvaným dublinským pravidlům, která v EU řeší azylovou problematiku, dnes členským státům unie navrhla Evropská komise vzhledem k významnému zlepšení řeckého práva, práce úřadů a fungování azylového systému země.

Dublinská pravidla obecně stanoví, že až na výjimky, jako je třeba spojování rodin, řeší žádosti o azyl první stát, v němž se žadatel ocitne na území unie. V případě, že se příchozí vydá do jiného státu, může ho tato země vrátit zpět.

Návraty do Řecka ale byly zastaveny ještě před nynější migrační krizí v roce 2011 po dvou rozsudcích evropských soudů. Ty došly k závěru, že systémové nedostatky řeckého azylového řízení mohou znamenat trvalá porušování základních práv žadatelů o mezinárodní ochranu.

V průběhu celé krize od roku 2014 tak žádná země EU nemohla do Řecka vracet migranty, kteří se tam vylodili například po příjezdu z Turecka a poté pokračovali do dalších unijních států.

Návrat k dublinskému režimu nebude okamžitý a bude s výjimkami

Eurokomisař pro migraci a vnitro Dimitris Avramopulos dnes zdůraznil, že doporučení komise neznamená okamžité a plné obnovení návratů. „Jen za určitých podmínek bude možné postupně začít s návraty některých kategorií migrantů,“ řekl. Návraty se mají týkat jen „nových“ případů, tedy těch, kdo přijedou do Řecka a budou dál cestovat po EU po 15. březnu 2017. Doporučení komise totiž není retroaktivní.

Vraceny do Řecka by například neměly být děti a migranty budou další země moci poslat zpět až poté, co se Atény zaručí, že s každým z nich bude zacházeno v souladu s právem EU.

„Komise samozřejmě nenavrhuje Řecko ještě dál zatížit,“ upozornil zároveň eurokomisař. Podle nejnovějších statistik, které dnes unijní exekutiva publikovala, je v zemi stále okolo 62.000 migrantů, z toho asi 16.200 na řeckých ostrovech. Od 8. listopadu do 6. prosince do země nově přicestovalo 1883 osob.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek