Podle Malty se musí EU shodnout na ochraně hranic

12.01.2017
Euroskop, čtk

Státy Evropské unie se musí jasně shodnout na nutnosti výrazně zlepšit ochranu pozemní i námořní hranice bloku před tím, než bude možné hledat dohodu o podobě trvalého systému přerozdělování žadatelů o azyl mezi zeměmi. Novinářům to ve středu řekl Joseph Muscat, premiér Malty, od počátku roku nové předsednické země unie. Migrační problematika bude podle něj jedním z klíčových témat předsednictví.

Malťané v čele unie střídají Slovensko, které spolu s dalšími státy ze střední a východní Evropy, včetně ČR, jednoznačně odmítá přerozdělování žadatelů o azyl z migrací zatížených členů EU do dalších zemí.

„Věříme, že můžeme přiblížit pozice členských zemí v otázce sdílení odpovědnosti, pokud budou všichni přesvědčeni o bezpečnosti našich hranic a jejich efektivní kontrole,“ prohlásil Muscat na společné tiskové konferenci s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Předsednictví prý k této otázce přistupuje pragmaticky a bez politické ideologie.

Nejdřív zajištění hranic, potom přerozdělování migrantů

„Proto také zdůrazňujeme, že základním bodem, v němž mají naši východní kolegové pravdu, je, že před dohodou o sdílené odpovědnosti je třeba zajistit hranice,“ podotkl Muscat. Je podle něj nutné, aby EU dala jednoznačně najevo, že na její území se řádným způsobem dostanou lidé s nárokem na azyl a že s těmi ostatními bude naloženo tak, jak naloženo být má. „Takovou jistotu nyní na všech hranicích nemáme,“ dodal Muscat.

Maltský premiér také připomněl, že jeho země v rámci stávajícího dočasného přerozdělování žadatele o azyl od Italů a Řeků přijímá – na rozdíl od jiných států. „Solidaritu jsme využívali, když jsme ji potřebovali a ukazujeme ji, když ji potřebují jiné země,“ podotkl. Přesto je však třeba pochopit úhel pohledu a názor veřejnosti východoevropských členů unie.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek