Migrace je podle Zemana nejdůležitějším problémem EU

13.01.2017
Euroskop, čtk

Migrační vlna je podle českého prezidenta Miloše Zemana v současnosti nejdůležitějším problémem Evropské unie. Do budoucna zřejmě hrozí opakování teroristického útoku, jakým byl loňský prosincový masakr v Berlíně. Zeman to řekl v rozhovoru pro slovenskou internetovou televizi Tablet.tv a slovenskou tiskovou agenturu TASR.

„Z naší strany je to velmi váhavý postoj, že s islamisty často bojujeme spíše demonstracemi, posíláním kondolenčních telegramů a že Evropská unie dosud nebyla schopna vytvořit efektivní ochranu svých vnějších hranic,“ uvedl prezident.

„Já si myslím, a to nechci být pesimista, že teroristických útoků bude pravděpodobně ještě několik. Někdy jsme nepoučitelní a musíme se nechat varovat častěji, než by bylo nutné,“ řekl Zeman.

Prezident vítá slovenský návrh řešení migrace

„Jedno z aktuálních témat je migrační krize. Právě za slovenského předsednictví začalo být vnímáno odlišně od minulosti, kdy nám všichni nadávali, jak rozbíjíme evropskou solidaritu. Nyní se ukázalo, že jsme měli pravdu,“ uvedl Zeman.

Hlava českého státu uvítala slovenský návrh takzvané efektivní solidarity, v jejímž rámci by každá unijní země samostatně rozhodovala o formě svého příspěvku ke zvládnutí migrace na úrovni EU.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek